Wat zijn de beste beleggingstips?

Wil u ook zoveel mogelijk uit uw spaargeld halen? Misschien zet u daarom elke maand wel een bepaald bedrag opzij. Alleen… met de huidige rentestand verliest u op die manier geld. Want op langere termijn daalt de waarde van uw spaarrekening. Hoe dan het best mogelijke rendement krijgen? Omdat beleggen u aanspreekt, delen onze experts graag deze tips.

‘Kies een plan waarmee u regelmatig belegt’

Isabelle Bohets, Investment Strategy

Voor mij is de ideale oplossing te kiezen voor een plan waarmee u geregeld belegt. Vooral omdat elke maand een klein vast bedrag opzijleggen (dit kan al vanaf 25 euro) heel realistisch is. U kan dat bedrag ook meteen beleggen in een aandelendakfonds, wat u een mooie diversifiëring oplevert. Een strategie die loont! In woelige beurstijden is het niet evident om te weten wanneer u best belegt. De oplossing is dus om uw beleggingen in de tijd te spreiden. Idealiter met een beleggingshorizon voldoende ver in de toekomst (minimaal 7 jaar). Zo koopt u altijd tegen een gemiddelde koers. U kiest zelf ook hoeveel en hoe vaak u belegt. Perfect voor uw gemoedsrust!

‘Geef zin aan uw beleggingen’

Philippe Evrard, Investment Strategy

Als geëngageerde ouder en burger verkies ik een belegging die rendabiliteit koppelt aan maatschappelijk nut. Onze wereld verandert, we zien en horen dat elke dag (opwarming van het klimaat, energiebevoorrading, voedselkwaliteit, gezondheidszorg, mobiliteit…). Stuk voor stuk uitdagingen die onze maatschappij snel moet aanpakken. Die veranderingen betekenen allemaal kansen. Veel bedrijven werken vandaag aan oplossingen voor de wereld van morgen. Dat geeft hen een onbetwistbaar voordeel: ze bouwen de toekomst en passen er zich aan aan. Het gaat dus om een maatschappelijke keuze, zowel voor onze kinderen als voor de volgende generaties. Vooral omdat de rendementen volgen.

‘Beleggen in vreemde valuta kan ook interessant zijn!’

Olivier Fumière, Investment Strategy

Vreemde munten bieden doorgaans een hoger rendement dan uitgiften in euro en zorgen voor een interessante diversifiëring! Ik ga uit van de vaststelling dat de huidige rente, die zeer laag is om diverse redenen (onzekerheid over de groei, ondersteuning van de economische activiteit en van het prijspeil… ), op korte termijn niet opnieuw zal gaan stijgen. Op lange termijn echter zal de rente wellicht weer omhooggaan. Ik raad u dus aan om uw portefeuille te diversifiëren door een selectie te maken van fondsen, aandelen… in vreemde munten. Een Belgische staatsobligatie met een looptijd van 5 jaar biedt een rendement van nagenoeg nul in euro. De tegenhangers in Noorse kroon, Amerikaanse dollar, Canadese dollar en Nieuw-Zeelandse dollar gaan daarentegen van 1,4% tot 2,85%!

Zoals altijd kan men beter diversifiëren tussen diverse munten om het eventuele muntrisico te spreiden: die vreemde munten kunnen in waarde verliezen t.o.v. de euro en omgekeerd. Als u dat risico niet wenst te nemen, kan u ook beleggen in fondsen met gewaarborgd kapitaal. 

‘Gemengde alternatieve fondsen zijn een must’

Guy Vanroten, Investment Strategy

2018 was een moeilijk jaar voor aandelen en obligaties. Daarom denk ik dat gemengde fondsen met een alternatief beheer een interessante oplossing zijn. Klassieke gemengde fondsen beleggen voornamelijk in aandelen en obligaties met een welbepaalde verhouding (bv. 50/50). Daartegenover staat dat alternatieve gemengde fondsen niet werken met een vaste combinatie van aandelen en obligaties. De beheerders hebben dus meer flexibiliteit qua spreiding van de diverse activa! Ze kunnen beleggen in vreemde valuta, grondstoffen, vastgoed, infrastructuur… Zo mikt u op een welbepaald rendement en vermijdt u koersschommelingen. De koersevolutie van alternatieve fondsen verschilt dus van die van klassieke fondsen, waardoor u uw portefeuille beter diversifieert.

‘Opteer voor gestructureerde beleggingen’

Jan Vergote, Head of Investment Strategy

Een veelbesproken onderwerp de laatste tijd is het verlies aan koopkracht. Daarom denk ik dat beleggen in aandelen de beste manier is om dat verlies te compenseren. Veel mensen durven de stap echter niet te zetten. De crisissen van de voorbije jaren schrikken mensen af. U neemt in uw portefeuille dan ook best beleggingen op die kapitaalbescherming combineren met deelname in een eventuele stijging van de beurs. Zo profiteert u deels van de uitstekende beursjaren en blijven uw zuurverdiende spaarcenten buiten schot wanneer de beurzen het plots minder goed zouden doen. Bovendien is bij de meeste van deze uitgiften uw kapitaalinleg beschermd. 

U moet wel voor ogen houden dat die kapitaalgarantie pas op de eindvervaldag geldt. Zolang de belegging loopt, kan het gebeuren dat de waardering onder de aankoopprijs zakt, maar op de eindvervaldag bent u er zeker van dat u naast uw kapitaalinleg een extra rendement opstrijkt. Van een gewaarborgd rendement is er natuurlijk geen sprake, want niemand kan voorspellen hoe de beurs zal presteren.

‘Groeilanden verdienen een plekje in een goed gediversifieerde portefeuille’

Els Van der straeten, Investment Strategy

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deelt de wereld op in ontwikkelde landen en groeilanden. Een groeiland kan dus evolueren tot een ontwikkeld land. Kijk maar naar Japan, Zuid-Korea, Singapore, Hongkong en Taiwan. Landen als China, India, Polen en andere Oost-Europese landen zijn goed op weg. Daarom denk ik dat beleggen in die landen echt wel zinvol is. Ze hebben ook een economisch gewicht: 85% van de wereldbevolking leeft er. Omdat hun economie sterker groeit, wordt de kloof met het gemiddelde jaarinkomen per inwoner in ontwikkelde landen jaar na jaar kleiner, meer bepaald dankzij de jonge bevolking en het ontstaan van een nieuwe middenklasse. Tegen 2030 zullen zowat 2,5 miljard mensen deel gaan uitmaken van die middenklasse. De consumptie zal dan ook blijven toenemen in de groeilanden en de onderlinge handel zal er bloeien. Met groeilanden kan u uw portefeuille dus nog meer diversifiëren. 

Ondanks een moeilijk 2018 hebben groeilanden nog altijd enorm veel troeven: het aantrekkelijke niveau van hun beursindexen en munteenheden, de groeicijfers, de schulden zijn onder controle, hun rol in de wereldeconomie en op de financiële markten wordt steeds groter en ze hebben lessen getrokken uit vorige crisissen. Aangezien obligaties en aandelen uit groeilanden sterke koersschommelingen vertonen, kiest u best voor een regelmatig spaarplan (zie hoger) en koopt u best elke maand deelbewijzen van een goed gediversifieerd aandelen- en obligatiefonds van een groeiland. Geduld is ook de boodschap, minstens 10 tot 20 jaar.

Benieuwd naar de meest actuele tips van onze beleggingsexperts? Laat u inspireren op belfius.be! Elke maand vindt u er nieuwe analyses en de meest interessante producten in de huidige conjunctuur. Met alle gedetailleerde info om u de beste beleggingskeuzes te helpen maken. Vragen? We beantwoorden ze met plezier.

De keuze van onze experts

1 Een dakfonds is een fonds dat bestaat uit diverse fondsen die door de beheerder werden geselecteerd op basis van hun rendement. Dit soort van beleggingen biedt tal van voordelen: een potentieel mooi rendement en een optimale diversifiëring. U belegt immers met één aankoop in diverse fondsen waarin een hele reeks uiteenlopende sectoren en/of regio’s vertegenwoordigd zijn. Het risico wordt op die manier eveneens gespreid. Een aandeel is dan weer een deel van het kapitaal van een onderneming. Door te beleggen in een aandelenfonds neemt u dus deelbewijzen in diverse ondernemingen die werden geselecteerd door de beheerder op basis van diverse criteria (rendement, thema, duurzaamheid… ).