1190

“Spaargeld wordt alleen maar meer waard als de spaarrente hoger is dan de inflatie. Bedraagt de inflatie bv. 1% en de rente op uw spaarrekening 3%, dan levert uw spaarrekening u een reële rente van 2% op. Dat betekent dat uw spaargeld sneller groeit dan het tempo waarmee de prijzen stijgen.

Omgekeerd maken rentes die lager liggen dan de inflatie dat uw spaargeld minder waard wordt en u dus aan koopkracht verliest. En dat is nu eind 2017 het geval: de inflatie bedroeg gemiddeld 2% en de rente op uw spaarrekening 0,11% (momenteel de rente op de meeste spaarrekeningen). In reële termen verliest u dus 1,89%. Spaart u bv. 10.000 euro, dan ziet u daarvan 189 euro in rook opgaan op jaarbasis.

Contacteer me gerust om samen te bekijken hoe u uw spaargeld beter kan laten renderen.”

Waarom zegt men dat mijn spaargeld aan waarde verliest?

Wij Belgen zijn spaarkampioenen. Samen hebben we zo’n 258 miljard euro* op spaarrekeningen geparkeerd. Waar we echter vaak niet bij stilstaan, is dat dit geld alsmaar minder waard wordt. En dat we met datzelfde bedrag dus steeds minder kunnen kopen. Hoe werkt dit?

* Bedrag op gereglementeerde spaarrekeningen in september 2017

De boosdoeners heten ‘inflatie’ en ‘lage rentes’.

  • Inflatie betekent dat de prijzen van producten stijgen, waardoor u vandaag voor hetzelfde bedrag minder kan kopen dan bv. een jaar geleden. Dat hebt u vast zelf al gemerkt: gaat u vandaag met 100 euro naar de supermarkt, dan wandelt u naar buiten met een winkelkar die minder gevuld is dan vorig jaar. Op die manier tast inflatie onze koopkracht aan.
  • Doordat de spaarrentes gelijktijdig erg laag staan, gebeurt het dat het inflatiecijfer hoger is dan de rente op uw spaarrekening en aan uw spaargeld knabbelt. Zo bieden de meeste spaarrekeningen momenteel het wettelijke minimum van 0,11% rente, terwijl de inflatie in 2017 gemiddeld rond de 2% lag. Uw geld groeide dus met 0,1 of 0,2%, maar alles wat u in de winkel kocht, werd 2% duurder (zie grafiek).

Economen verwachten ten vroegste eind 2018 of begin 2019 een renteverhoging door de Europese Centrale Bank. Die houdt de rentes namelijk zo laag mogelijk om iedereen te stimuleren geld uit te geven in plaats van het op te potten, zodat de economie en de werkgelegenheid aanzwengelen.

Wat is de impact van de inflatie op uw spaargeld?

Bereken het met de inflatietool van Wikifin

Hoe kan ik de inflatie verslaan?

Dat kan als u kiest voor een belegging met een hoger potentieel rendement dan het inflatiecijfer. Fondsen vormen hier een interessante opportuniteit . Hou daarbij zeker altijd rekening met de totale spreiding van uw portefeuille en uw eigen beleggersprofiel. Zo bekomt u een goed evenwicht tussen uw rendement en het risico dat u bereid bent te nemen. En hou uiteraard ook rekening met hoe lang u het bedrag kan missen.

Bekijk hier ons beleggingsaanbod van de maand

Hoe rendement afwegen tegenover risico?

Lees meer

Financiële reserve

Uiteraard blijft het wel verstandig om een deel van uw geld opzij te houden op een spaarrekening voor onverwachte uitgaven. Zo kan u het meteen gebruiken als u het nodig hebt. Hoeveel u precies best geparkeerd houdt, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. Lees er hier meer over.