45

“Hebt u al beleggingsverzekeringen, of anders gezegd levensverzekeringen? Bekijk dan even of de clausule m.b.t. wie u begunstigt nog overeenstemt met uw wensen. Zeker als uw familiesituatie wijzigde. Sta ook steeds stil op welke naam u een belegging best start, op eigen naam of op naam van uw kind of kleinkind. Elke beslissing heeft gevolgen. Maak gewoon een afspraak, dan bekijken we dit samen.”

Ik wil wat opzijzetten voor mijn (klein)kinderen.
Wat zijn de mogelijkheden?

Vooruitblikken is altijd verstandig. Uw beleggingsstrategie wint erbij als u op langere termijn denkt en uw plannen voor later vandaag al in kaart brengt.

Een som opzijzetten voor uw (klein)kinderen, maar er zelf nog over beschikken? En er zeker van zijn dat ze dit ontvangen als u iets overkomt?

“Een beleggingsverzekering kan een oplossing bieden, doordat dit naast een beleggingsformule ook een levensverzekering is, waarbij u 1 of meerdere begunstigden aanduidt. Bovendien is het fiscaal voordelig én flexibel. U kan hierbij kiezen uit meerdere soorten van verzekeringsproducten. Terwijl een tak 21 u een gewaarborgd rendement biedt, mikken een tak 23 en tak 44 op een potentieel hoger rendement via gemengde fondsen (aandelen, obligaties,…), maar zonder gewaarborgd kapitaal en rendement.”

Alle finesses en voordelen van beleggingsverzekeringen?

Bekijk de demo Lees meer

Periodiek een bedrag voor hen opzijzetten tegen een potentieel hoger rendement dan een spaarrekening?

Neem hier een kijkje en vraag uzelf ook af of u best start op hun naam of nog op eigen naam.

“Bij sparen of beleggen voor een kind of kleinkind staat men vaak niet stil bij hoe men dit dan best opent: op hun naam of op eigen naam? In het eerste geval is men beperkt in bewegingsruimte als het kind minderjarig is. U mag namelijk niet zomaar een fonds of individuele effecten verkopen, daarvoor hebt u de toestemming van een vrederechter nodig. Hun beleggingsstrategie vastleggen en nadien van idee veranderen, mag u daarentegen wel. Vanaf de leeftijd van 18 jaar hebt u niks meer in de pap te brokken. Groot voordeel is dat op de stortingen die meer dan 3 jaar vóór uw overlijden gebeurden, geen successierechten verschuldigd zijn. Opent u op eigen naam, dan houdt u de touwtjes volledig in handen. Het verdere verloop regelt u dan best via een testament of schenkingen. Alles hangt dus heel sterk samen met uw eigen persoonlijke situatie.”