47

Ik raad u aan om minstens 1x per jaar bij mij langs te komen om uw portefeuille samen door te lichten. Hoe is uw persoonlijk situatie intussen, wijzigden uw doelstellingen of uw risicobereidheid, en hoe evolueerde de situatie op de markten? Samen bekijken we of en waar we uw portefeuille moeten bijsturen.

Wist u bovendien dat u dit zelf ook kan zien in de Belfius-apps en Belfius Direct Net? En dat u daar ook zelf uw profiel en strategie kan bepalen, en beleggingsadvies op maat kan vragen? Daarnaast bieden de apps u een mooi beleggingsoverzicht, waarmee u uw beleggingen kan opvolgen, waar en wanneer u wil. Ook aankopen, verkopen of switchen tussen fondsen kan eenvoudig.

Al blijf ik uiteraard steeds beschikbaar voor een doorlichting van uw portefeuille en kan u ook voor advies bij mij terecht. Persoonlijk advies is nog altijd uw tijdsinvestering waard. De ene klant is nu eenmaal de andere niet.

Hoe verdeel ik mijn portefeuille het best?

We herhalen: wed nooit op 1 paard, of anders gezegd, leg nooit al uw eieren in 1 mand. Spreid uw beleggingen in de tijd, en over verschillende sectoren, regio’s en activaklassen (munten, aandelen, vastgoed, obligaties…) heen. Streef waar mogelijk ook naar verschillende beheerstijlen en beheerders.

“Al uw centen in een welbepaald aandeel of product stoppen, is simpelweg een slecht idee. Dat geldt nog meer naarmate de belegde bedragen aangroeien”, stelt Jan Vergote, Head of Investment Strategy bij Belfius Bank. “Zijn uw aandelen bv. goed gespreid, dan is het geen probleem als er een bedrijf failliet gaat. Maar hebt u er 10% of meer van uw vermogen in belegd, dan is het wel problematisch. Hier kunnen fondsen een oplossing bieden. Want niet iedereen kan elke dag met zijn beleggingen bezig zijn, fondsenbeheerders wel. Een ander voordeel is dat u de kosten redelijk laag houdt voor de spreiding die ze u bieden.”

Hoe u best spreidt? Een simpel rekentrucje kan u een idee geven. Trek uw leeftijd af van 100 om een indicatie te hebben van hoeveel procent u best maximaal in aandelen belegt. Het idee is dat u een langere beleggingshorizon hebt als u jonger bent en de beurzen meer kans hebben om te herstellen van eventuele dips.

Jan Vergote
Head of Investment Strategy bij Belfius
  • Onderschat vooral niet de tijd, het geduld en de kennis die u nodig hebt als u, als niet-gespecialiseerde belegger, een dergelijke portefeuille wil samenstellen en opvolgen.
  • Voor velen zijn beleggingsfondsen dan ook de ideale oplossing. Het zijn als het ware al portefeuilles op zich, van dezelfde of verschillende activaklassen, samengesteld door professionele fondsenbeheerders.
  • Dankzij hun goede diversificatie zorgen dergelijke fondsen automatisch voor een gezondere risicospreiding. Kijk ook naar de toegepaste beheerstijl en kies eventueel voor verschillende beheerders.
  • Al blijft spreiden in de tijd vooral het werk van de belegger zelf. U kan dit laatste ook automatiseren door een Belfius Flex Invest Plan te openen, een soort van doorlopende beleggingsopdracht.

Vanaf 50.000 euro kan Belfius Personal Global Portfolio u een goede oplossing bieden. Deze globale beleggingsservice biedt u een heel ruime diversificatie via een actief beheer van trackers. Ook de toegepaste beheerstijl, ‘managed volatility’, is heel vernieuwend voor de Belgische markt.

Wat zijn de voordelen van Belfius Personal Global Portfolio?

Bekijk de demo

Blijf op de hoogte van nieuwe opportuniteiten.

Bekijk ons aanbod

Profiel- en strategiebepaling, beleggingsadvies, overzicht van uw beleggingen.

Ontdek de Belfius-apps