En als uw geld nu eens kon bijdragen tot kankeronderzoek?

Wenst u met uw geld bij te dragen tot medisch onderzoek en de gezondheid van iedereen? Wel, voortaan kan u dat. Door te beleggen in technologie die morgen levens redt, maakt u vandaag al het verschil.

De gezondheid van vandaag en morgen

Gezondheid gaat ons allemaal aan. De vergrijzing, de toenemende levensverwachting en grote medische uitdagingen als kanker en diabetes maken dat we vandaag niet om de gezondheidssector heen kunnen. Het is een veelbelovende en groeiende sector met gezonde balansen, innovatieve technologieën en tal van opportuniteiten op lange termijn. Maar de sector brengt vooral hoop: elke dag opnieuw boeken onderzoekers vooruitgang en worden nieuwe behandelingen uitgewerkt om meer mensen te genezen.

De sleutelrol van België

België speelt daar met zijn intensieve medisch onderzoek een belangrijke rol in. De cijfers spreken voor zich: 7.000 geneesmiddelen zijn momenteel in ontwikkelingsfase, meer dan 5.000 onderzoekers werken aan nieuwe potentiële behandelingen, 12% van de nieuwe Europese klinische studies worden in België uitgevoerd, meer dan 35.000 mensen werken in de sector, en ten slotte werd in 2017 meer dan 3,5 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, 30% meer dan in 2010.

7.000
7.000

geneesmiddelen momenteel in ontwikkelingsfase in België

3.51 Mld
3.51 Mld

geinvesteerd in research & development in 2017. Dat is 30% meer dan in 2010

5.098
5.098

onderzoekers werken aan nieuwe potentiele behandelingen

12%
12%

van de nieuwe Europese klinische studies worden uitgevoerd in België

35.711
35.711

jobs in deze sector in België

De uitdaging van de strijd tegen kanker

Van de vele uitdagingen voor de gezondheidssector is kanker ongetwijfeld éen van de grootste. De cijfers tonen aan hoe dringend het is: het is de tweede grootste doodsoorzaak, met 68.000 nieuwe gevallen  per jaar in België alleen. Meer dan 1 Belg op 3 krijgt de diagnose in de loop van zijn leven. Onderzoekers doen er dus alles aan om in die statistieken beterschap te brengen. En hoewel de weg nog lang is, worden al overwinningen tegen kanker geboekt: 83% van de genezingen is te danken aan nieuwe en innoverende behandelingen, vooral immuno-oncologie. Beleggen in gezondheid is dus zeker zinvol, want u moedigt er medische innovaties mee aan en geeft hun ontwikkeling een duwtje in de rug.

De Nobelprijs 2018 voor geneeskunde illustreert dat. Ze ging naar James P. Allison en Tasuku Honjo, voor hun ontdekking van een kankertherapie waarbij het immuunsysteem wordt gestimuleerd om tumorcellen aan te vallen.

Kanker is een groep van ziekten die veroorzaakt worden door ongecontroleerde celgroei, waarbij ze het immuunsysteem omzeilen. De proteïnen in de T-cellen, een soort van witte bloedcellen, remmen de immuunrespons af. Als we die ‘remmen’ deblokkeren, kan het immuunsysteem de kankercellen aanvallen.

Heel wat medische vorderingen geven hoop op een betere toekomst. Ze vallen ruwweg in 4 domeinen te verdelen. Ten eerste betere diagnoses: vroege opsporing blijkt van cruciaal belang te zijn voor genezing. Zo helpen bloedtests en kits voor het vinden van tumor-DNA kanker sneller detecteren. Betere profilering is ook van primordiaal belang, om elke patiënt aangepaste en doelgerichte therapie te kunnen geven. Allerlei nieuwe technologieën dan weer maken chirurgie en radiotherapie veel nauwkeuriger. Zo laten chirurgen zich al door robots assisteren en laat realtime MRI toe om heel gericht te stralen. Ten slotte stellen nieuwe, efficiënte geneesmiddelen de immuno-oncologie verder op punt, met als doel om van ons immuunsysteem de eerste verdedigingslinie te maken. Dag na dag blijkt dat doelgerichte therapieën efficiënter zijn en minder risico’s inhouden.

Belfius biedt u beleggingsoplossingen aan gericht op de gezondheidssector en de biotechnologie en die beheerd worden door experts in die domeinen. Ze screenen voortdurend onderzoeksresultaten om er de meest beloftevolle vorderingen uit te kiezen en de potentiële risico’s te beheren.

Nu kan u het onderzoek naar en de behandeling van kanker bijvoorbeeld rechtstreeks steunen door te beleggen in een fonds dat gespecialiseerd is in oncologie. Dit soort fondsen belegt in ondernemingen die aan de top staan van het kankeronderzoek op alle niveaus: diagnose, biotech, geneesmiddelen, artificiële intelligentie, robotica, big data enz.

De Stichting tegen Kanker

Bovendien engageren Belfius en Candriam zich om samen met u de Stichting tegen Kanker te steunen. Een deel van de beheerskosten van de fondsen gericht op het onderzoek naar en de behandeling van kanker wordt immers doorgestort aan de Stichting tegen Kanker.

De Stichting tegen Kanker is al meer dan 90 jaar actief in België en ijvert voor de financiering van het wetenschappelijk en medisch onderzoek, maar ook voor steun aan personen die getroffen werden door kanker en hun naaste omgeving. Met uw belegging steunt u dus niet alleen Belgische onderzoekers, maar draagt u ook uw steentje bij aan vakantiekampen voor zieke kinderen, schoonheidsverzorging voor patiënten en psychologische ondersteuning voor gezinnen die met de ziekte te maken krijgen. 

Het ultieme doel is om dankzij gebundelde krachten van kanker een volledig geneesbare ziekte te maken.

*Bron: E. Sun. et al, Journal of Clinical of Oncology, 2008