“Mijn raad? Denk steeds aan uw risicoappetijt Beleg nooit impulsief. Schakel uw emoties uit, denk op lange termijn en breng eerst uw toekomstige plannen in kaart. Elke goede belegging begint met een grondig gesprek. Het is de tijdsinvestering meer dan waard, zelfs voor gevorderde beleggers. Een tweede mening kan nooit kwaad en u beslist uiteindelijk nog altijd zelf.”

Spreiden is de boodschap. Welke keuzes heb ik?

Het belangrijkste onderscheid is dat tussen individuele activa en fondsen. In deze laatste categorie zijn er aandelen-, obligatie- en gemengde fondsen. Al hebben ook specifiekere financiële instrumenten, zoals trackers op beursindexen, hun nut.

Eerste stappen?

Beginnende beleggers raden we dikwijls dakfondsen aan (ook wel ‘fonds van fondsen’ genoemd). Die beleggen in zorgvuldig uitgekozen obligatie- en/of aandelenfondsen uit verschillende regio’s en sectoren.

Bekijk de fondsen van de maand

Combineert u dit met een Belfius Flex Invest Plan, dan verkrijgt u, als beginnende belegger, zo een goede spreiding en geniet u de voordelen van regelmaat.

Ontdek Belfius Flex Invest Plan

Meer ervaren?

Hebt u al wat ervaring als belegger, dan kan u zelf uw portefeuille spreiden in functie van uw risicoappetijt, eventueel samen met uw financieel adviseur.

Confronteer uzelf regelmatig met échte cijfers, ken uzelf en blijf kritisch. Zo staat u een pak steviger in uw financiële schoenen. En last but not least, omring u met professionals.

Trackers (ETF’S): de wereld komt naar u toe

Maar er zijn nog andere mogelijkheden, zoals trackers of beursgenoteerde indexfondsen. Trackers (ook wel ETF’s genoemd):

  • Vormen een kopie van een index
  • Combineren de eenvoud van een aandeel met de risicospreiding van een fonds
  • Zijn beursgenoteerd

Zo vertegenwoordigt een tracker in aandelen niet de aandelen van 1 onderneming, maar de aandelen van alle ondernemingen die in een welbepaalde beursindex zijn opgenomen. Op die manier belegt u in een geheel van bedrijven, wat minder risico inhoudt dan beleggen in 1 bedrijf.

Er bestaan trackers in aandelen, sectoren, grondstoffen, vastgoed, obligaties en combinaties hiervan. Onze globale beleggingsservice Belfius Personal Global Portfolio, beschikbaar vanaf 50.000 euro, maakt hier handig gebruik van. U krijgt hierdoor een unieke diversificatie die u als individuele belegger zelf heel moeilijk kan realiseren, tegen een aantrekkelijke prijs. Elk compartiment van het fonds belegt namelijk actief in trackers, waardoor de kosten dalen. De combinatie van actief beheer op fondsenniveau en trackers biedt u een unieke samenstelling tegen een heel aantrekkelijke prijs.

Nieuwsgierig naar de rol van trackers binnen ‘Belfius Personal Global Portfolio’?

Vanaf 50.000 euro is een globale beleggingsservice het overwegen waard. Zeker indien deze uw risico actief beheert op een innovatieve manier en handig gebruik maakt van trackers om u goedkoop een unieke spreiding te bieden. Onze beleggingsservice Belfius Personal Global Portfolio is dan ook een uitstekende keuze.

Bekijk de demo